Home » Vitaliteit

Vitaliteit

Waarom zou je aandacht besteden aan je vitaliteit of het verlangen hebben om vitaal door het leven te gaan? Hoe realistisch en haalbaar is het om te denken dat je vitaal bent en een balans kunt creëren tussen werk en privé?

Ik geloof dat vitaliteit de hoogste waarde is. Als je vitaal bent, ben je in staat al je talenten in te zetten. Als je niet vitaal bent, is dat je dagelijkse taak waar je energie in steekt; vitaal worden. Je talenten blijven dan op de achtergrond en niet benut.

Wat is vitaliteit precies

Vitaliteit is energie om te leven. Deze energie is mijn mening te verdelen in drie kernwaarden:

  • Levensenergie: is DNA energie en zit in je genen.
  • Voedingsenergie: is energie die jezelf kan vormen door keuzes te maken en er naar te handelen
  • Bewustzijnsenergie: je bewust worden van je bestemming/doel. Hierdoor komt er meer energie vrij.
  • Levensvreugde: je hart volgen en dingen doen waar je blij van wordt, geven ook energie en draagt bij aan je vitaliteit. Deze drie vormen van energie behoren evenwichtig samen te werken om een vitaal leven te leiden.

We kunnen dan zeggen dat:

Energie = je energiek voelen + gemotiveerd om doelen te stellen +
veerkrachtig om je uitdagingen te realiseren + dingen doen waar je blij van wordt.

Uit eigen ervaring geboren

Ik heb nu ongeveer 15 jaar mijn eigen bedrijf. In deze tijd ben ik een aantal keren tegen mijn eigen grenzen aangelopen, lichamelijk klachten ontwikkelt met als gevolg dat mijn onderneming bergafwaarts ging. Als ondernemende vrouw was ik een duizendpoot, snel even dit en dat doen, voor zowel werk als privé. De aandacht voor vitaliteit waar juist mijn passie ligt, viel weg. Hierdoor namen lichamelijke klachten en vermoeidheid toe. Gevolg voor mijn onderneming: ik verloor mijn focus uit het oog, kon me niet meer goed concentreren, was minder daadkrachtig, durfde geen beslissingen te nemen en wist niet meer precies wat ik moest en wou doen. Dit alles ontstond door afnemende vitaliteit.
Vaak ging ik dan cursussen volgen die mij konden helpen beter te leren plannen en focussen, prioriteiten te stellen en te leren communiceren enz. Heerlijke cursussen en ze hebben mij allemaal veel gebracht.

Maar ik ging dus nog meer dingen doen met een vermoeid lichaam. Op het einde van mijn cursus had ik veel geleerd, maar paste dit niet toe. Mijn vitaliteit was nog steeds niet optimaal. Daarom heb ik mijn aanpak veranderd en ben ik gaan werken aan mijn vitaliteit. Ik wilde mijn energie terug. Ik kwam letterlijk en figuurlijk weer in beweging en ging daarbij ook weer sporten. Uiteindelijk heb ik met een vitaal lichaam geleerd balans en wensen te behouden tussen werk en privé. Fysische vasculaire therapie heeft mij hierbij enorm geholpen.

Wil je meer weten over vitaliteit en wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op. Ik vertel je graag hoe jij vitaler door het leven kan gaan. Wellicht kan persoonlijke coaching jou verder helpen.